Gå till innehåll
Bodens Ridklubb
Bodens Ridklubb

Utbud

Det vanligaste är att du börjar rida vid terminsstart men det finns ofta plats även under terminens gång så tveka inte att kontaka oss.

  • Nybörjarlektioner från 3 år till vuxen. Första tiden läggs stor vikt på häst- och stallvård.
  • Ridlektioner från lätt till medelsvår nivå
  • Dressyrgrupper
  • Hoppgrupper
  • Träningar, kurser och privatlektioner
  • Tillridning
  • Inridning
  • Utbildning av häst
  • Hästkunskapsvecka för alla ridgrupper 1 gång/termin

För att intresseanmäla maila kansliet och uppge namn, adress, personnummer (10 siffror) telefonnummer och riderfarenhet.

I ridundervisningen ingår det att lära sig sköta om hästen och förbereda den för ridning samt att ta hand om hästen och utrustningen efter lektionen. Lektionstiden innefattar mestadels ridning under skolridningstillfällena men även förberedelse för uppsittning och införsel till ridhus/ridplats ingår i utbildningen. Varje ridgrupp har en uppgift som går att hitta i hästutdelningsrummet.

Hästis/nybörjargrupp

Barn mellan 3-7 år är välkomna att delta. Här leker, pysslar och umgås vi i stallet och med hästarna.

Hästis riktar sig till barn som vill komma till stallet och lära känna hästen. Målet är att barnen ska lära sig grunderna i hästkunskap i lugn och ro. Ridning kommer att varvas med teori. Under lektionerna kommer barnen att få bekanta sig med hästarna och deras beteenden, lära sig mer om hästskötsel och vad man gör, och hur man är i stallet. Ridning sker med ledare och barnen får lära sig sitta på en häst och träna sin balans med olika balansövningar. De kommer att få träna på att starta- stanna och styra hästen och prova på att trava.

Undervisningen består av teori, ridning och praktiska övningar i stallet. Barnen kommer träna på att borsta, prova på att sadla och tränsa, rita och pyssla för att lära sig grunderna i hästkunskap på ett roligt och lekfullt sätt.

Alla barn som är med i en hästisgrupp behöver ha en vuxen med sig under lektionerna. Den vuxna behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av hästar.

Barnen behöver oömma kläder och skor med klack. Hjälm finns att låna.

När barnen är redo för att börja i en vanlig ridgrupp kommer den möjligheten att finnas. Prata med din ridlärare.

Välkommen att anmäla till: info@brk.nu

Osäker på om det är hästis eller nybörjargrupp som passar bäst? Välkommen med dina frågor.

Nybörjargrupp

Året man fyller 6 år får man börja nybörjargrupp. Alla nya ryttare börjar i en vanlig ridgrupp med plats upp till 10 elever. Första terminerna vill vi att ponnyeleverna har med sig en vuxen ledare. Ponnylektionerna är 45 minuter och hästlektionerna 60 minuter. Precis som vanliga ridgrupper ingår uteritter, teori och markarbete i nybörjargrupperna men ridläraren kan välja att lägga in delar av lektionen i stallet eller avsuttet i ridhuset för att så säkert som möjligt göra ryttarna redo för ridning, hästhantering och stalluppgifter. Första och andra terminen kan alltså ha mer teori och praktiskt teori än vad de ordinarie ridgrupperna har.

Ordinarie ridgrupp

I en vanlig ridgrupp finns det plats för upp till 10 elever. Lektionerna är 45 minuter. Lektionerna består huvudsakligen av skolridning men varje termin innehåller tre tillfällen med uteritter, teori och hoppning (markarbete) och teoriveckan. Grupperna nivåindelas efter ryttarnas utbildningsnivå enligt Svenska ridsportförbundets Ryttarmärken. Detta för att hålla en hög säkerhetsnivå och erbjuda alla elever en enhetlig utbildningstrappa där teori, hoppning och skolridning följs åt. Ridgrupperna ger ryttaren en bra grundutbildning. Hästar kan ibland gå med på ponnylektioner och tvärtom.

Hopp- eller dressyrgrupp

I dessa grupper finns det plats för 6 ryttare och de är 60 minuter (viss teori ingår). För att vara med i en hoppgrupp på ridskolehäst/ponny vill vi att du även rider i en ordinarie ridgrupp alt. även i en dressyrgrupp. 2 teoritillfälle/termin (och teoriveckan förstås).

Alla ryttare som rider ridskolehäst i våra träningsgrupper är med i en ansvarsgrupp på tävling och föreningens årliga julshow.

Ridgruppsindelning

Grupperna nivåfördelas efter hur långt ryttarna i gruppen har kommit. Detta är ett sätt att säkerhetsställa kvaliten och likrikta utbildningen efter Ridsportförbundets utbildningsgång. Vi följer ryttarmärkena för att teori, terräng och skolrildning ska gå hand i hand. Det underlättar också när elever ska byta grupper eller nya elever tillkommer.

Privatlektioner/drop-in ridning

I mån av tid erbjuder vi ridning i grupp eller privatlektioner för våra ridlärare. Rider du ridskolehäst tillkommer en hyra på 100kr.

Bokningen är bindande. Andra ekipage är välkomna in i ridhuset samtidigt och visar hänsyn till den som rider privatlektion. Ridhuset bokas inte för privatlektioner.

Kontakta info@brk.nu om du vill börja rida hos oss eller har funderingar kring en ridgrupp.

Publicerad: 2022-10-21

Senast uppdaterad: 2022-12-01

Författare: Ida Medeström

Senast ändrad av: Paulina Mannberg

Sponsorer

Besöksadress

Kopplingsvägen 17
961 38 Boden

Postadress

Bodens RK - Ridsport
961 38 Boden

Kontakta oss

Tel. 092151820
Mejl. info@brk.nu