Pararidning
Hästar och ridning kan vara ett verktyg att träna upp och behålla många fysiska förmågor men också för att öka sin livskvalité och må bättre psykiskt. Det finns en hel del forskning kopplat till en rad olika fysiska och psykiska funktionsvaritationer som visar på nyttan med att använda hästar som ett led i sin behandling/träning.
Hos oss finns möjlighet till fritidsridning som anpassas individuellt efter varje persons funktionsvariation och målsättning. Vi har både ponnyer och stora hästar som har tränats med ramp, rullstolar och olika situationer som kan tyckas vara ovana för dem. Bodens Kommun ger föreningen ett årligt bidrag för att vi ska kunna hålla små grupper alt. enskild ridning till ett subventionerat pris.
Verksamheten leds av en sjukgymnast men lektionerna kan hållas av alla ridlärare. Nivån anpassas efter varje person. För att underlätta uppsittningen finns det ramp med trappa upp.
För att vara berättigad en plats i den funktionsanpassade ridningen ska ryttaren ha en sådan funktionsvariation att denne inte kan vara med i ordinarie ridskole- och träningsverksamhet. Barn och ungdomar prioriteras.
Alla lektionsryttare ska vara medlemmar.
En gång/termin har hela ridskolan hästkunskapsvecka, detta berör också den funktionsanpassade verksamheten.
Hästkunskapsvecka innebär att hela ridskolan har öppet hus hela veckan med olika teorilektioner. Du har alltså teori den veckan och ingen ordinarie ridlektion. Varje ridelev är välkommen att gå på samtliga lektioner den veckan. Programmet består normalt av en blandning mellan praktiska och teoretiska lektioner och prova-på aktiviteter. Kom med förslag och önskemål på lektioner. Det kan röra hästens skötsel, iordningställande till- från lektion, hur man leder en häst, sjukdomar, utrustning, foder eller så kan man fokusera mer på ryttaren i form av avsutten träning eller balans- fystest och mycket mer än detta.
Tveka inte att höra av dig om du är nyfiken och har frågor kring hur det fungerar!
Läs mer om de allmänna bestämmelser som gäller vid ett ridabonnemang.
Ring eller maila för information.
maja.larsson@brk.nu
0921-51820